eggplant-671910_1280

Odmiany oberżyny

Bakłażan zwany inaczej oberżyną to warzywo, które zostało sprowadzone z Indii. W niektórych krajach po dziś dzień obchodzi się dzień bakłażana. W naszym kraju bakłażana uprawia się podobnie jak pomidora, czyli w szklarniach lub w tunelach foliowych. Zaleca się cykle wiosenno- letni, ze względu na dość wysokie wymagania termiczne tych warzyw. Optymalna temperatura dla tych warzyw sianych pod osłonami to 24 stopnie. Warto wyścielić podłoże czarną folią polietylenową albo czarną włókniną. Właściwy termin wysiewu bakłażanów to końcówka stycznia. Kiełków możemy spodziewać się po koło 3 tygodniach.

Jeśli amatorsko uprawiamy bakłażany w gruncie, to możemy posadzić je w gruncie. Wymaga to jednak sporo cierpliwości oraz pracy. Odmiany oberżyny różnią się pomiędzy sobą kształtem oraz kolorem. W naszym kraju zazwyczaj uprawia się odmiany fioletowe. Jeśli pragniemy małych odmian to warto zainteresować się odmianą Ophelia, która świetnie sprawdzi się także w uprawie doniczkowej. W kuchni dalekowschodniej chętnie uprawia się zielone i żółte odmiany bakłażanów tajskich, które są wielkości jajek kurzych.
Bakłażany cenione są ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, żelaza oraz wapnia. Ich właściwości obniżają poziom cholesterolu, wspomagają przemianę materii oraz ułatwiają wydalanie nadmiaru płynów z organizmu. Pamiętajmy jednak o tym, by jeść owoce dojrzałe. Niedojrzałe mogą być trujące.

Odmiany oberżyny różnią się odpornością na wirusy oraz wielkością. Bakłażany cieszą się większą odpornością na przymrozki niż pomidory. Uprawia się je w gruncie lub pod osłonami. Niektóre z odmian wczesnych szczególnie się nadają. Wysiewu nasion dokonujemy w marcu w jasnym i ciepłym pomieszczeniu. Kiedy siewki się zahartują i nieco podrosną należy je przesadzić do ziemi. Przed posadzeniem ziemia powinna zostać w odpowiedni sposób nawieziona. Znane przez nas kolory bakłażanów to przede wszystkim ciemny fiolet lub niemal czarne owoce. W krajach tropikalnych popularne są różne formy owoców.